Akárhogyan is találtál rám, örülök, hogy itt vagy!

 Engedd meg, hogy röviden bemutatkozzam...

Mráz Katalin vagyok, és pszichológusként a munkával, munkahellyel kapcsolatos elakadások, elbizonytalanodások megoldásában segítek. A célom az, hogy olyan konkrét eszköztárat adjak a kezedbe, amely nemcsak az adott helyzetben, hanem a későbbiekben felmerülő problémák megoldásában is segítségedre lehet. 

Néhány évvel ezelőtt hasonló helyzetben voltam, mint amilyenben most te lehetsz. Tulajdonképpen rendben volt az életem, valami mégis hiányzott és ezért sem a munkában, sem a magánéletben nem tudtam igazán jól érezni magam. Pedig kívülről nézve jól indult minden: megszereztem a közgazdász diplomámat és különböző területeken próbáltam ki magam: dolgoztam bankban, állami szektorban, majd évekig főiskolán, egyetemen tanítottam gazdasági jellegű tárgyakat. Bár szerettem tanítani, mégis úgy éreztem, hogy nem vagyok teljesen a helyemen ezért vettem egy nagy levegőt és elindultam megvalósítani az álmomat, ami tulajdonképpen középiskolás korom óta motoszkált bennem: újra tanulni kezdtem és megszereztem a pszichológia diplomámat.

A döntés, amelybe akkor sok félelemmel és bizonytalansággal vágtam bele végül életem egyik legjobb döntésének bizonyult, hiszen ez vezetett oda, hogy ma már azt csinálhatom, amit igazán szeretek.  

Az idevezető út azonban nem volt könnyű: sokszor elbizonytalanodtam, kételkedtem magamban és meg kellett küzdenem sok nehézséggel is. Gyakran feltették például nekem azt a kérdést, hogy miért is akarok váltani? Hogy férhet meg egymás mellett két, első ránézésre ennyire különböző terület?

Úgy gondolom, hogy amikor az érettségi után, egészen fiatalon választunk magunknak egy pályát, akkor nem biztos, hogy pontosan tudjuk, mi is az, amibe belekezdünk. Sőt, a legtöbbször ez már csak akkor derül ki, amikor elkezdünk dolgozni azon a  területen. És ha az nem olyan, mint amit elképzeltünk és lehetőségünk is van a változtatásra, akkor mi is tarthatna vissza attól, hogy megpróbáljuk?

A döntés, amelyet meghoztam és az út, amelyet végigjártam olyan tapasztalatokkal gazdagított, amelyeket azóta is sikerrel alkalmazok a munkám során. 

Nagyon gyakran tapasztalom azt, hogy vannak álmaink, vágyaink de az egészet nem tudjuk igazán formába önteni, hiányzik valami kis plusz,  - legyen az akár a motiváció vagy az önbizalom - ahhoz, hogy belekezdjünk a megvalósításba, vagy egyszerűen csak nem tudjuk úgy szervezni az életünket, hogy minden beleférjen.

Ha lelkileg nem vagy eléggé felkészülve a nagy tervekre, sorsfordító tettekre, arra, hogy változtass az életeden akkor hiába a jó szervezés és az okos tervek, a megvalósítás akadozni fog, de az is lehet, hogy el sem kezdődik. Olyan ez, mint amikor házat építünk és nem alapozzuk meg eléggé: lehet, hogy így is felépül és még szép is lesz, de egy idő után ki fognak ütközni a hibák.

Ugyanígy építjük fel az életünket is, legyen szó munkáról vagy a magánéletünkről: ha a láthatatlan „építőkövek” hiányoznak, akkor sosem lesz olyan, amilyennek megálmodtuk.

Ezt a kis pluszt – ami valójában mindennek az alapja – szeretném hozzátenni az életedhez!
Hogyan dolgozom?

Munkám során a pszichológia és a life coaching (azaz életvezetési tanácsadás) módszereit használom. Azt tapasztalom, hogy sokszor egy első ránézésre munkahelyi problémának tűnő dolog mögött sok más húzódhat meg. Ha szükséges, akkor közösen felderítjük a probléma gyökerét, kiváltó okát - ebben a pszichológia eszközei nyújtanak segítséget. Ha viszont konkrét, praktikus tanácsokat, kézzelfogható lépéseket vagy akciótervet szeretnél, akkor a life-coachingban alkalmazott módszereket használom. 

Kik fordulnak hozzám leggyakrabban? 

  • azok, akik elérkeztek egy kritikus ponthoz a karrierjükben
  • akik úgy érzik, hogy elveszítették a motivációjukat és nem tudják, merre tovább
  • olyan fiatalok, akik az iskoláik elvégzése után elbizonytalanodtak a karrierterveikben
  • hosszabb kihagyás után a munkaerőpiacra visszatérő nők
  • azok, akik úgy érzik, hogy nehezen tudják megtalálni az egyensúlyt, beosztani az idejüket